De zin en onzin van Collageen in beauty producten

Collageen is niet meer weg te denken uit de beautywereld en is dan ook een ware hype. Collageen is het belangrijkste én grootste bestanddeel van jouw huid. Het is bindweefsel dat als structuur-eiwit zorgt voor de stevigheid in jouw huid.

Naast collageen zit er elastine in je huid, die zorgt voor veerkracht en elasticiteit.De productie van collageen neemt af naarmate je ouder wordt. Het verlies van collageen is wel 1% per jaar, waardoor je huid slapper en dunner wordt. Je ziet dan ook meer fijne lijntjes en rimpeltjes ontstaan. Naast je leeftijd zijn ook externe factoren van invloed op de afbreuk van collageen / afname van de collageen productie. Denk hierbij aan teveel zon, roken en slechte voeding.

Collageen is een eiwit die voorkomt in onder andere de huid, botten, kraakbeen, pezen, ligamenten en spieren van dieren en mensen. Rundercollageen wordt hoofdzakelijk gewonnen uit de huiden, het kraakbeen en de botten van runderen. Viscollageen wordt voornamelijk gewonnen uit de huiden, botten en graat van vissen (Dit aminozuurprofiel komt het meest overeen met het menselijk collageen). Collageen dat gebruikt wordt in cosmetica is dus altijd van dierlijke afkomst waardoor een vegan variant niet bestaat.

 

Wist je dat het smeren van collageen (collageen in huidverzorgingsproducten) niet zoveel zin heeft? De moleculen zijn namelijk te groot om goed door de huid te kunnen worden opgenomen.

 

Wat helpt dan wel?

Je kunt de aanmaak van collageen gelukkig wel stimuleren om zo de natuurlijke productieafname te remmen. Een belangrijk ingrediënt dat vaak daarbij wordt ingezet is Vitamine C, een krachtig antioxidant. Daarnaast is het belangrijk om een goede zonbescherming te gebruiken die de afbraak van collageen tegengaat.

 

Een viscollageen met vitamine C supplement kan de aanmaak van collageen in de huid ondersteunen.

 

Cosmetica die de aanmaak van collageen in de huid stimuleren:

- Retinol (ook wel vitamine A genoemd) is een antioxidant en heeft de eigenschap om cel vernieuwing in de huid te activeren. Het stimuleert ook de aanmaak van collageen in de huid. Een mooi product hiervoor is het Retinol Concentrate.

- Vitamine C is ook een antioxidant, en van nature niet in ons lichaam terug te vinden. Dit ingrediënt, wel in de juiste concentratie, zorgt dat de huid haar stevigheid behoudt. Het Elixer Vitamin C is hiervoor bij uitstek geschikt.

- Diverse peptiden in cosmetica zoals: Palmitoyl tripeptide-5 (SYN-COLL®) en Copper tripeptide-1: stimuleert de collageen productie. Deze peptiden zitten o.a. in het Anti Aging+ Serum en de Anti Aging+ cremes.

- Cosmeceutical behandelingen: er zijn verschillende behandelingen die de aanmaak van collageen stimuleren. Denk hierbij aan chemische peelings en microneedling. Bij deze behandelingen wordt de huid gecontroleerd vernieuwd waardoor een wondgenezing op gang wordt gebracht. Dit zorgt voor toename van fibroblasten die vervolgens collageen stimuleren.